Nedre kirurgi (Afsnit A3)

Nedre kirurgi (Afsnit A3)

A3 behandler patienter med kræft i tyktarm og endetarm samt godartede sygdomme i tyktarm, endetarm og endetarmsåbning samt miltfjernelse. Derudover undersøger og behandler vi patienter med senfølger og påvirket tarmfunktion efter tarmkirurgi og yder lindrende (palliativ) behandling ved uhelbredelig tarmkræft.
Vores kolorektale team foretager årligt omkring 500 operationer, heraf omkring 350 for tarmkræft. Vi tilstræber altid at yde den bedst tænkelige behandling og komplikationsfrie forløb.

Afsnit A3 er et Centre of Excellence indenfor tarmkræftkirurgi og afholder flere gange årligt Masterclass kurser for inden- og udenlandske kirurger, med henblik på videreuddannelse indenfor minimal invasiv kolorektal kirurgi og accelererede patientforløb (ERAS).

Vi bestræber os på at yde sublim faglighed i alle aspekter af behandlingsforløbet og det er sammenfattet i teamets motto: ”Rette operation, til rette patient, på rette tidspunkt af rette team”.

 

Lyt til vores Podcast vedr. indlæggelsen på A3.

Vores afsnit

Vi er et dedikeret team bestående af sekretærer, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, diætister, fysioterapeuter, serviceassistenter, reservelæger, speciallæger og overlæger som arbejder tæt sammen.

Karina Nyholm

Afdelingssygeplejerske, Master i Klinisk Sygepleje

Jeg har været ansat på kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital siden 2002. Som leder er jeg optaget af at sikre en høj sygeplejefaglig kvalitet ved at sammensætte det bedste team og skabe gode rammer for et godt arbejdsmiljø, således at vi kan udføre den bedste patientbehandling.

Jens Ravn Eriksen

funktionsansvarlig overlæge, ph.d.

Uddannet læge fra Syddansk Universitet (Odense) i 2001, speciallæge i Kirurgi i 2010, ph.d ved Københavns Universitet i 2011. Certificeret robotkirurg (IRCAD, Strasbourg i 2011) og kolorektal kirurg (Dansk Kirurgisk Selskab i 2012).

 Ansvarlig for kolorektal kirurgi på Sjællands Universitetshospital. Det kliniske arbejde består hovedsageligt i kirurgisk behandling af patienter med tyk- og endetarmskræft samt følgetilstande hertil. Jeg foretager såvel åben kirurgi, laparoskopisk kirurgi og robotkirurgi med særligt fokus på nye teknikker indenfor robotkirurgien.

Forskningsmæssigt beskæftiger jeg mig med optimering af patientforløb og ERAS-programmer samt udvikling af minimalt invasive operationsteknikker.
Jeg ønsker at skabe trygge patientforløb baseret på faglighed, empati og den personlige kontakt. Mit fokus er på dig som individ, og på at ethvert menneske har forskellige forudsætninger for at gennemføre et behandlingsforløb og få det bedste resultat.

Opgaver

De fleste operationer foregår under indlæggelse af op til 7 dages varighed, afhængig af operationstype. Enkelte indgreb kan udføres som ambulant sammedagskirurgi.

Vi foretager udredning, behandling og operation af:
• Kræft i tyktarmen (cancer coli)
• Kræft i endetarmen (cancer recti)
• Godartet polyp i endetarmen (TEO)
• Tidlige stadier af endetarmskræft (TEO)
• Inflammatorisk tarmsygdom: Morbus Crohn
• Inflammatorisk tarmsygdom: Colitis Ulcerosa
• Stomi: anlæggelse og tilbagelægning 
• Fremfald af endetarm (rektalprolaps)
• Analfistel
• Betændelse i udposninger på tyktarmen (divertikulit) – kommer snart
• Fjernelse af milt (splenektomi)
• Afføringsinkontinens

Øvrige kerneområder
• Præhabilitering
• Operationsforberedelse og indlæggelsesforløb (ERAS)
• Senfølger efter tyk- og endetarmsoperation
• Palliativ (lindrende) behandling ved tarmkræft

Resultater

Der foretages ca. 3.500 indgreb om året for tarmkræft i Danmark fordelt på 17 kirurgiske afdelinger. SUH kirurgisk afdeling er en af de største tarmkræftafdelinger i landet og har takket være en langvarig indsats rettet mod at give patienten den bedst mulige behandling før, under og efter operationen, en førende position som kræftkirurgisk afdeling i Danmark.

Kirurgisk Afdeling har været en af de første afdelinger til at indføre nye avancerede teknikker til at operere patienter skånsomt for tarmkræft samtidigt med at vi også er førende i forhold til plejen af patienter i relation til kirurgien. Vi er derfor også, grundet vores ekspertise indenfor kirurgisk behandling, involveret i og leder flere nationale og internationale studier rettet mod at bedre den kirurgiske behandling af tarmkræft.

Vi er en afdeling, der meget gerne vil måles på vores resultater, og er derfor meget interesserede i at dele vores præstationer med dig. I det følgende vil vi give dig nogle af de overordnede resultater, som vi tænker, giver mening som patient, når man står foran et indlæggelsesforløb med en operation.

Overordnet er risikoen for alvorlige komplikationer og død 2 – 3 gange lavere på SUH Kirurgisk Afdeling sammenlignet med landsgennemsnittet.

Vores resultater med henblik på indlæggelsestid samt risiko for komplikationer efter tarmkræftkirurgi er sammenlignelig med verdens bedste centre indenfor dette område. Vi er som kirurgisk team derfor meget stolte af vores resultater, men vi er samtidigt også ydmyge overfor opgaven om, at sikre den bedst mulige behandling til vores nuværende og fremtidige patienter.

Scroll til toppen