Stomi: anlæggelse og tilbagelægning

Forberedelse før operationen

Hvis du skal opereres og have anlagt en stomi (eller hvis blot muligheden foreligger), vil du blive tilbudt en forberedende samtale i stomiambulatoriet med en stomisygeplejerske forud for operationen.


Hvad er en stomi?

En stomi er en tarmåbning i huden. Tarmen er ført ud gennem et hul i bugvæggen og syet fast til huden. Hvis stomien er anlagt på tyndtarmen kaldes det en ileostomi og hvis den er anlagt på tyktarmen kaldes det en kolostomi. Afhængigt af om det er en ileostomi eller kolostomi vil konsistens og mængde af afføring variere. Den er oftest tyndere fra tyndtarmen og fastere og ligner mere almindelig afføring fra tyktarmen. Begge typer kan være blivende eller midlertidige stomier, afhængig af årsagen til stomianlæggelsen.

Stomien er rød og fugtig og det gør ikke ondt, når stomien berøres. Stomien har ikke nogen lukkemuskel. Du vil derfor ikke have den sædvanlige kontrol over din afføring og luftafgang. Afføringen opsamles i en pose, der klæbes fast på huden omkring stomien. Det kræver øvelse at kunne skifte plade og pose, og vi vil lære dig at passe stomien og øve skiftningen sammen med dig under indlæggelsen. Forventet indlæggelsestid vil typisk være 5 dage. Hvis din situation er sådan, at du ikke selv kan lære at passe stomien mens du er indlagt, så aftaler vi med en hjemmesygeplejerske, at du får hjælp til dette efter udskrivelsen.


Hvorfor stomi?

Der kan være mange forskellige årsager til at man vælger at anlægge en stomi. Det kan være efter en operation for tarmkræft, hvor man ikke kan eller ønsker at sy tarmenderne sammen. På samme måde kan det være nødvendigt at fjerne tarm på grund af svær betændelse i tarmen, blodpropper i tarmen eller anden årsag. Der kan også være tale om, at man ønsker at beskytte en sammensyning af tarmen, mens den heler. En stomi kan være blivende eller midlertidig.


Blivende stomi

En blivende stomi vælges, når der ikke er nogen mulighed for at sy tarmenderne sammen. Det kan for eksempel være efter fjernelse af hele tyktarmen eller efter fjernelse af endetarmen og lukkemuskel. Det kan også være nødvendigt i tilfælde hvor vi sammen med dig beslutter at lave en mere sikker operation med permanent stomi, hvor risikoen for alvorlige komplikationer er mindre.

I andre tilfælde ved fjernelse af endetarmen eller hvis lukkemusklen ikke fungerer, vil en sammensyning af tarmenderne kunne gennemføres rent teknisk, men der kan blive problemer med at holde på afføringen efterfølgende. I sådanne tilfælde vil en blivende stomi ofte være en bedre løsning.


Midlertidlig stomi

En midlertidig stomi vælges oftest for at give tarmen ro og beskytte en sammensyning mens den heler. Stomier der lægges for at beskytte en sammensyning er som regel det vi kalder dobbeltløbede, dvs. at en tarmbøjle lægges frem, åbnes i halvdelen af omkredsen og derefter fremstår med en åbning med to ”tarmben” – deraf navnet ”dobbeltløbet”. Fordelen ved den dobbeltløbede stomi er, at den som regel kan føres tilbage ved en mindre lokal operation omkring stomien. Det er derfor ikke nødvendigt med en ny større operation inde i maven. 

Nogle gange er det nødvendigt at fjerne et stykke tarm, hvis der er gået hul på tarmen eller ved kraftig betændelse i og omkring tarmen. I sådanne tilfælde er der en høj risiko for, at sammensyningen ikke kan hele, og vi vælger ofte at lægge tarmen frem som énløbet stomi. Den anden ende af tarmen lukkes og efterlades inde i maven. En sådan stomi kan også lægges tilbage, oftest efter 3-6 måneder, men det kræver en egentlig operation i fuld bedøvelse og tit er det også nødvendigt med forskellige undersøgelser inden stomien kan lægges tilbage.


Kost til stomi

Efter operationen kan du stort set spise som før. Selv om du mangler et stykke tarm, har du som oftest fortsat en god optagelse af den mad du spiser. Idet tarmen er hævet de første uger efter operation, kan du have svært ved at fordøje enkelte fødevarer i den første tid. Det vil vi vejlede dig i under indlæggelsen. Det er fortsat vigtigt du drikker ca. 2 liter dagligt.


Stomiprodukter

Når du skal udskrives, sørger vi for at udlevere de stomibandager, som du skal bruge i den første tid derhjemme. Stomibandager anses som et hjælpemiddel, hvilket vi ansøger kommunen om på dine vegne. Skal du kun have stomien i en kortere periode, søger vi for, at du får udleveret produkterne i den periode.


Stomiambulatoriet

Du vil blive tilknyttet stomiambulatoriet på det sygehus du hører til og få en tid til kontrol ved stomisygeplejersken et par uger efter udskrivelse. Du er velkommen til at tage dine pårørende med. Du vil blive tilbudt et kontrolforløb det første år og kan altid kontakte stomisygeplejersken ved behov. I kan drøfte forskellige emner, som har betydning for din dagligdag og du kan få råd og vejledning omkring livet med stomi. Stomisygeplejersken vil desuden se på din stomi og hud ved hvert besøg og vejlede dig i stomiprodukter og tilbehør.


Livet med stomi

Det at du har en stomi betyder ikke, at du nødvendigvis skal ændre din levevis. Efterhånden kommer kræfterne tilbage og du vil tilpasse dig den nye situation og genoptage de samme aktiviteter som før. Du vil stort set kunne bruge det samme tøj som før. Stomien giver i sig selv ingen begrænsning af din arbejdsevne og efter endt sygemelding, kan du oftest genoptage sit arbejde. Vi anbefaler, at du på forhånd taler med din arbejdsgiver om, hvordan du bedst kommer i gang med dit arbejdsliv.

Når du er kommet til kræfter efter operationen, og har skånet mavemusklerne i en vis periode, kan du igen dyrke de fleste former for sport. Stomien er ingen hindring for at svømme ved strand eller i svømmehal.  Du kan foretage rejser af enhver art, også flyrejser. Det er vigtigt, at du medbringer stomibandager, da du ikke kan være sikker på, at kunne købe de samme bandager i andre lande.

At få anlagt en stomi betyder en ændring på din krop og for dig vil det medføre et ændret kropsbillede. Dette er ens for alle og vi ved det tager tid at vænne sig til sin nye krop og livet med stomi. Du kan altid drøfte dine tanker med stomisygeplejersken. Din stomi er i sig selv ingen hindring for seksuelt samvær og samlivet må genoptages når lysten melder sig. Det er naturligt, at følger som smerter, træthed, og bekymringer trænger det seksuelle i baggrunden i en periode.


Yderligere kontakter

Stomisygeplejersken kan vejlede dig omkring andre støttemuligheder såsom:

Stomiforeningen COPA

Colitis-Crohn Foreningen

Kræftens Bekæmpelse


Tilbagelægning af en midlertidig stomi

Vi vil sammen med dig vurdere fordelene og risikoen ved at få tilbagelagt en stomi, eller om det vil være bedst at beholde stomien som en permanent løsning.

Hvis der er tale om en dobbeltløbet stomi vil stomien blive løsnet fra huden og trukket frem, så tarmenderne kan sys sammen. Efter sammensyningen lægges tarmen ind i maven igen og muskler og hud sys sammen. Meget ofte kan man blive udskrevet efter få dages indlæggelse. Hvis der er tale om en énløbet stomi skal man ind i maven og finde den tarm som stomien skal kobles sammen med. Stomien løsnes fra huden, den yderste del af stomien skæres bort og den kobles så på den tarm der ligger inde i maven. Tilbagelægning af en énløbet stomi er en større operation og kan ofte gøres ved en kikkertoperation (laparoskopi). I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en åben operation med et større snit på maven, men hvis operationen kan gennemføres med kikkertkirurgi, er det stadig muligt at du kan gå hjem et par dage efter operationen.

Scroll til toppen