Endoskopi / Gastroskopi

Kikkertundersøgelser af spiserør og mavesæk: Gastroskopi

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen (det første stykke af tyndtarmen). Til undersøgelsen anvendes en tynd, bøjelig kikkert på tykkelse med en lillefinger, der kaldes et gastroskop, som via munden føres gennem spiserøret og mavesækken til tolvfingertarmen.

  • Kikkertundersøgelser af tyktarm: Koloskopi og sigmoideoskopi  

Koloskopi er en kikkertundersøgelsen af hele tyktarmen, hvor lægen bruger et koloskop til at udføre undersøgelsen. Koloskopet er en bøjelig slange, som føres ind i tyktarmen gennem endetarmen. Med et koloskop kan lægen undersæge tarmens inderside og overføre billeder fra indersiden af tarmen til en tv-skærm. Ved sigmoideoskopi udføres kun undersøgelse af den venstre side af tyktarmen samt endetarmen.

  • Kikkertundersøgelser af galdeveje: ERCP incl. standard rendez vous

En kikkertundersøgelse hvor galdegange og eventuelt bugspytkirtelgang kan undersøges, desuden kan der foretages behandlinger, der kan omfatte fjernelse af sten, isætning af aflastende plastik eller metalrør (der ligger i galdeveje og ud i tarm, så de kan ikke ses og mærkes efter undersøgelse), prøvetagning (biopsier)eller udvidelse af forsnævringer. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne. (Link til video).

  • Kikkertundersøgelser med ultralyd; EUS (incl. LAMS)

En kikkertundersøgelse hvor der ved hjælp af både almindelig video og ultralyd kan undersøges organer (primært spiserør, mavesæk, tolvfindertarm, galdegange, bugspytkirtel og lymfeknuder), tages prøver (biopsier), samt tømme væskeansamlinger (cyster) og aflaste galdegange. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne.

  • Kikkertundersøgelser af hele tyndtarmen
  • Banding/ ligering af varicer (åreknuder i spiserør

En kikkertundersøgelse hvor der kan foretages behandling af åreknuder i spiserøret, med påsætning af elastikker (bandning/ligering), det er ofte nødvendigt at gentage proceduren. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne.

  • Dilatation

En kikkertundersøgelse hvor der kan foretages en udvidelse af forsnævringer i spiserøret (godartetede forsnævringer), udvidelsen foretages med en lille ballon, det er ofte nødvendigt at gentage proceduren. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne.

  • Sonde til ernæring direkte i mavesækken: PEG (både pull og push teknik)

En kikkertundersøgelse hvor der anlægges en sonde ud gennem maveskindet, ind til mavesækken, der gives ernæring og væske gennem sonden. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne.

  • Kikkertundersøgelser af børn:

Pædiatrisk endoskopi i UA og Pædiatrisk (14-17år) endoskopi i NAPS
Kikkertundersøgelser af børn fra 3-14 år, undersøgelserne omfatter både øvre og nedre kikkertundersøgelser (gastroskopi og koloskopi), hvor der kan tages prøver (biopsier) undervejs, samt tages billeder og video af eventuelle fund. Undersøgelserne foregår sovende på operationsgangen.

  • Pædiatrisk endoskopi i naps

Kikkertundersøgelser af børn fra 14-17 år, undersøgelserne omfatter både øvre og nedre kikkertundersøgelser (gastroskopi og koloskopi), hvor der kan tages prøver (biopsier) undervejs, samt tages billeder og video af eventuelle fund. Undersøgelserne foregår sovende i kikkertafsnittet.

  • Avanceret behandling af polypper i tyktarmen: EMR, ESD, E-FTR og CELS

En kikkertundersøgelse hvor der fjernes polypper (vækst af slimhinde i tyktarmen med celler der er atypiske, men ikke kræft), der kan anvendes en lang række forskellige teknikker, hvor lægen inden proceduren, vil grundigt informere om hvilket indgreb, der skal foretages. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne.

  • Alle typer af avanceret anlæggelse af selvekspandrende metalrør (stentning)

En kikkertundersøgelse hvor der indsættes et metalrør (stent/SEMS), disse rør kan indsættes i spiserør, tolvfingertarm, galdegange og tyktarm, de indsættes typisk kræft), der kan anvendes en lang række forskellige teknikker og typer af metalrør, hvor lægen inden proceduren, vil grundigt informere om hvilket indgreb, der skal foretages. Der bliver givet beroligende og smertestillende medicin under undersøgelsen, og de fleste patienter oplever stort set at være sovende under proceduren. Der henvises i øvrigt til denne video, der fortæller om proceduren og forhold under denne.

  • Kikkertundersøgelser i fuld bedøvelse (NAPS)

Et tilbud om undersøgelse sovende, hvor der gives et sovemiddel (propofol), der gør at du som patient sover under hele undersøgelsen, men trækker vejret selv, undersøgelserne foregår på kikkert afsnittet (endokskopien).
Endoskopi afsnittet på SUH har meget stor ekspert kompetence indenfor alle de ovenstående områder, og er mht. kvalitet og udvikling på højt internationalt niveau, og der foregår massiv forskning indenfor en lang række af de ovenstående områder på afsnittet.
Vi en nationalt og internationalt førende indenfor en lang række procedure, der tilbydes vores patienter.

Scroll til toppen