Fjernelse af milt (splenektomi)

Henvisning

Afdelingen har et tæt samarbejde med Hæmatologisk afdeling, SUH Roskilde, om behandling af patienter med hæmatologiske sygdomme i milten. Afdelingen har regional funktion for fjernelse af milten.
Hvis du har en hæmatologisk sygdom (blodsygdom), hvor milten er involveret i sygdommen, kan det været nødvendigt at fjerne milten, hvis ikke sygdommen kan behandles medicinsk. Hvis lægerne på Hæmatologisk afdeling vurderer at det er nødvendigt, bliver du henvist til vores afdeling med henblik på fjernelse af milten.
Inden henvisningen vil du ofte være blevet vaccineret mod lungebetændelse på Hæmatologisk afdeling, og de har drøftet mulige følgetilstande ved af fjerne milten, samt mulige effekter på din blodsygdom, når milten er fjernet.
Miltens størrelse kan variere meget, når du bliver henvist, hvilket kan få betydning for, hvordan din operation vil forløbe. Desuden kan der være bi-milte, som også bør fjernes ved operationen. Derfor skal du have foretaget en CT-scanning inden du møder hos os.

Når vi modtager henvisningen, vil du blive kontaktet af vores forløbskoordinator, som vil oplyse dig om, hvor og hvornår du skal møde til forundersøgelse. Inden da planlægges blodprøver, som skal være klar inden dit fremmøde, så vi har alle oplysninger klar til at kunne planlægge dit behandlingsforløb.


Scanning

Inden du bliver henvist er du blevet CT-scannet for at vurdere størrelsen af milten, og om der eventuelle bi-milte, som skal fjernes ved operationen.


Forundersøgelse i ambulatoriet

Ved dit fremmøde i ambulatoriet vil du møde en læge, som vil undersøge dig og informere dig om fjernelse af milten. Samtidigt vil du blive spurgt til dit generelle helbred, hvilken medicin du tager og hvordan din fysiske form er i dagligdagen. Resultaterne af alle dine undersøgelser sammenholdes med din helbredsundersøgelse og i fællesskab med dig og dine pårørende, aftales tidspunkt for indlæggelse til fjernelse af milten. Detaljer om operationen vil blive oplyst ved forundersøgelsen.


Indlæggelse og forberedelse

Du skal møde på afdelingen om eftermiddagen/aftenen før eller om morgenen på operationsdagen. Inden operationen skal du barberes på maven samt have en indsprøjtning med blodfortyndende medicin. Du får udleveret støttestrømper for at mindske risikoen for blodpropper under og efter operationen.

Du skal faste fra kl. 02 inden operationen. Du må gerne drikke vand, saft, æblejuice og the indtil kl. 6. På operationsdagen skal du drikke et glas saftevand kl. 05:45. Det er med til at øge dit velbefindende efter operationen. Efter kl. 6 må du ikke drikke mere. Du skal i bad, rense din navle grundigt og være klar fra kl. 7 til at blive kørt på operationsgangen. Du bliver hentet i sengen af en portør og kørt til operationsgangen, hvor din behandlingsansvarlige læge møder dig sammen med resten af operationsholdet.


Operation

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Den foregår ved kikkertoperation. Ved operationen laves 4 mindre huller, hvor igennem miltens blodkar lukkes og miltens fæste i maven løsnes. Hvis milten er meget stor, er det nødvendigt at lave et snit nederst i venstre side af maven for at trække den ud. Hvis milten har normal størrelse, kan den ofte lægges i en pose inde i maven, og herefter fjernes gennem et af kikkerthullerne.

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne milten igennem et stort skråsnit under venstre ribbenskant.
Du vil som udgangspunkt følge det accelererede patientforløb efter kirurgi og det forventes at du kan spise og drikke almindeligt og gå en tur på gangen allerede om aftenen på operationsdagen.


Efter operationen

Efter operationen kommer du på vores opvågningsafsnit, indtil du er vågen og godt smertedækket. Under operationen er der anlagt et blærekateter gennem urinrøret til urinblæren. Dette fjernes på opvågningen eller umiddelbart efter du ankommer til sengeafdelingen, medmindre lægen har besluttet noget andet.

Når du vender tilbage til sengeafdelingen efter din operation, skal du ud af sengen som noget af det første. Vi hjælper dig de første gange, men forventer at du efterfølgende selv tager initiativ og tilbringer så meget tid som muligt ude af sengen, enten oppe i stol eller på gåture. Tidlig mobilisering har stor betydning, for at mindske risikoen for komplikationer som lungebetændelse og blodpropper. Det hjælper til bedre sårheling, til at få gang i maven og øger dit velvære. Du får udleveret en såkaldt PEP-fløjte og vil blive instrueret i vejrtrækningsøvelser. Dem skal du udføre flere gange om dagen for at forebygge lungebetændelse. Du får ilt igennem en lille slange i næsen de første 1-2 døgn, når du ligger i sengen eller sidder oppe. Dette er med til, at fremme sårhelingen.

Det er vigtigt, at du siger til, hvis du oplever smerter. Vi bruger Paracetamol (Panodil) som fast smertebehandling, men du kan få stærkere smertestillende og kvalmestillende ved behov. Du skal medbringe din egen medicin ved indlæggelsen, men kun tage af den efter aftale med sygeplejerske.
For at få maven hurtigt i gang anbefaler vi, at du tygger tyggegummi flere gange om dagen. Du kan medbringe dit eget eller få det udleveret i afdelingen.
Du vil have 3-4 små huller og et lidt længere sår (5-8 cm) på maven efter operationen. De er lukket med metalclips, som skal fjernes 10 dage efter operationen af hjemmesygeplejerske eller egen læge. Forbinding over er som regel kun nødvendigt de første 24 timer.


Udskrivelse

Når du i dagene efter operationen har fået det så godt, så du kan bevæge dig rundt, kan spise og drikke uden at kaste op, har funktion af tarmen (luft eller afføring), ikke har for ondt og er tryg ved din tilstand, vil vi udskrive dig fra afdelingen. Ofte kan det være 1-2 dage efter operationen. Du bliver dog først udskrevet, når vi vurderer, at det er trygt og sikkert for dig at komme hjem. Ved udskrivelsen får du udleveret et kort, hvor der oplyses, at du har fået fjernet milten.


Kontrol og opfølgning

Du vil altid kunne kontakte afdelingen direkte per telefon efter udskrivelsen, hvis du skulle have spørgsmål, eller der er tilstødt uventede problemer.
Den fortsatte kontrol og opfølgning efter udskrivelsen vil fortsætte på Hæmatologisk afdeling.

Scroll til toppen