Transanal endoskopisk operation (TEO)

Hvad er TEO?


TEO står for Transanal (gennem endetarmsåbningen) Endoskopisk (kikkert) Operation. Operationen, der foregår i fuld bedøvelse, er velegnet til at behandle sygdomme fra endetarmsåbningen og 15 cm op. Igennem endetarmsåbningen indføres kikkertinstrumentet, hvor igennem man kan indføre operationsinstrumenter. Herefter pustes endetarmen op så man kan få overblik. På denne måde kan man fjerne større godartede polypper (LINK: TEO operation for godartede polypper) eller meget tidlige stadier af endetarmskræft (LINK: TEO operation for tidlige stadier af endetarmskræft). I begge tilfælde skæres det syge væv ud med en krans af normalt væv omkring. Ved godartede forandringer (ikke kræft) fjernes kun slimhinden i endetarmen.

Hvad er fordelen ved TEO?

Hvis din sygdom er egnet til denne operationsform, så undgår du ofte en stor operation med hel eller delvis fjernelse af endetarmen og evt. stomi. Det er en effektiv metode til at fjerne selv meget store godartede forandringer (polypper) og i udvalgte tilfælde kan metoden også anvendes til fjernelse af små kræftknuder i endetarmen. Da TEO er et mindre og skånsomt indgreb er indlæggelsesvarigheden også tilsvarende kort, oftest 1-2 dage.

Hvad skal du vide før du får lavet TEO?

  • TEO kan kun gennemføres i fuld bedøvelse med de små risici der er ved det.
  • Der indføres rør i endetarmen på ca. 4 cm i diameter, så endetarmen bliver kraftigt udvidet og man skal træne sin lukkemuskel op igen (bækkenbundstræning). Nogle vil opleve inkontinens (at man ikke kan holde på afføringen) men for langt de fleste er det kun et midlertidigt fænomen
  • Det kan bløde efter operationen men ofte så lidt at det går i ro af sig selv
  • Infektion kan forekomme, hvilket kan kræve antibiotika ud over det man rutinemæssigt får ved operationen
  • Smerter ses hyppigst når der opereres i tæt relation til lukkemusklen (nederste 0-4 cm) og hvis du har smerter, vil vi hjælpe dig med smertestillende i den første tid.


TEO operation for godartede polypper


Henvisning


Du vil ofte blive henvist til os, efter at der ved en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) er set en større polyp i endetarmen, som ikke umiddelbart kan fjernes.

Forundersøgelse i ambulatoriet


Ved første fremmøde i ambulatoriet vil du møde din behandlingsansvarlige læge, som vil undersøge dig med en kikkertundersøgelse og ultralydsundersøgelse af endetarmen. Forud for besøget skal du have taget et mikrolax. Samtidigt vil du blive spurgt til dit generelle helbred, hvilken medicin du tager, hvordan din fysiske form er i dagligdagen og hvilke ønsker, du kunne have til behandling. Vi tilstræber du er færdigundersøgt inden du forlader ambulatoriet

Polyp-konference med endoskopi-afdelingen


Her vil vi sammen med lægerne der laver koloskopier vurderer om TEO eller fjernelse via kikkert (endoskopi) er den bedste behandling for dig. Vi meddeler dig resultatet af konferencen (oftest telefonisk) og anbefaler vi TEO, vil du få din operationsdato oplyst samtidig.

Indlæggelse og forberedelse


Du skal møde på afdelingen om eftermiddagen/aftenen før eller om morgenen på operationsdagen. Inden operationen skal du baberes på maven samt have en indsprøjtning med blodfortyndende medicin, iføres støttestrømper for at mindske risikoen for blodpropper under og efter operationen og udrenses med et klyx. Du skal faste fra kl. 02 inden operationen. Du må gerne drikke vand, saft, æblejuice og the indtil kl. 6. På operationsdagen skaldu drikke et glas saftevand kl. 05:45. Det er med til at øge dit velbefindende efter operationen. Efter kl. 6 må du ikke drikke mere. Du skal udrenses med et klyx ca. kl. 6 og du skal i bad, rense din navle grundigt og være klar fra kl. 7 til at blive kørt på operationsgangen. Du bliver hentet i sengen af en portør og kørt til operationsgangen, hvor din behandlingsansvarlige læge møder dig sammen med resten af operationsholdet.

Efter operationen


Efter operationen kommer du på vores opvågningsafsnit, indtil du er vågen og godt smertedækket. Under operationen er der anlagt et blærekateter gennem urinrøret til urinblæren. Dette fjernes på opvågningen eller umiddelbart efter du ankommer til sengeafdelingen, medmindre lægen har besluttet noget andet.

Når du vender tilbage til sengeafdelingen efter din operation, skal du ud af sengen som noget af det første. Vi hjælper dig de første gange, men forventer at du efterfølgende selv tager initiativ og tilbringer så meget tid som muligt ude af sengen, enten oppe i stol eller på gåture. Tidlig mobilisering har stor betydning, for at mindske risikoen for komplikationer som lungebetændelse og blodpropper. Det hjælper til bedre sårheling, til at få gang i maven og øger dit velvære. Du få rudleveret en såkaldt PEP-fløjte og bliver instrueret i vejrtrækningsøvelser. Dem skal du udføre flere gange om dagen og forebygger lungebetændelse. Du får ilt igennem en lille slange i næsen de første 1-2 døgn, når du ligger i sengen eller sidder oppe. Dette er med til, at fremme sårhelingen.

Det er vigtigt, at du siger til, hvis du oplever at have smerter. Vi bruger Paracetamol (Panodil) som fast smertebehandling, men du kan få stærkere smertestillende og kvalmestillende ved behov. Du skal medbringe din egen medicin ved indlæggelsen, men kun tage af den efter aftale med sygeplejerske.

For at få maven hurtigt i gang anbefaler vi, at du tygger tyggegummi flere gange om dagen. Du kan medbringe dit eget eller få det udleveret i afdelingen.

Forud for din operation er det vigtigt, at din ernæringstilstand er god og at du undgår at tabe dig. Derfor skal du have fokus på at spise varieret og sørge for at indtage tilstrækkeligt med kalorier og protein. Protein findes i bl.a. kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Du kan evt. supplere med proteindrikke fra apoteket. Vores sygeplejerske i ambulatoriet kan vejlede dig, med udgangspunkt i dit behov. Efter operationen anbefaler vi at du,  spiser som du plejer og forsat har fokus på at indtage proteinrig kost og eventuelt supplere med proteindrik. Du kan opleve, at have nedsat appetit og det er da vigtigt, at spise mange små ernæringstætte måltider i løbet af dagen.

Udskrivelse


Langt de fleste bliver udskrevet dagen efter operationen. Efter din udskrivelse ringer vil til dig og følger op på, om alt er som det skal være. Du har også mulighed for at ringe til os frem til mikroskopisvaret, hvis du har spørgsmål eller hvis der opstår feber, smerter, opkast eller andet der gør dig utryg.

Du vil få en tid 14 dage senere til svar på vævsundersøgelserne samt opfølgning på hvordan du har det. Her vil vi sammen lægge en plan for den fremadrettede kontrol og evt. behandling.


TEO operation for tidlige stadier af endetarmskræft


Det er vigtigt at understrege at det kun er en ganske lille andel af patienter med endetarmskræft, som kan tilbydes denne behandling som et ligeværdigt alternativ til en normal operation for endetarmskræft. Behandlingen kan være en mulighed ved helt overfladiske kræftknuder i meget tidlige sygdomsstadier, eller som alternativt til en stor operation hos meget skrøbelige personer, som ikke vil kunne tåle en stor operation.


Henvisning


Ved symptomer på kræft i endetarmen (som kan være synligt blod eller slim i afføringen, ændring i afføringens konsistens og hyppighed, vægttab og smerter) vil din egen læge oftest henviser dig til en koloskopi (kikkertundersøgelse af tyk- og endetarm) hos en praktiserende speciallæge eller på et hospital. Du kan også have en positiv screenings-test for blod i afføringen. I tilfælde af at der findes en knude i endetarmen, kan du altid blive henvist til vores afdeling, og vi overtager den videre udredning og behandling.

Når vores afdeling modtager en henvisning fra speciallægen/hospitalet, visiteres den af en ekspert i afdelingen. På baggrund af henvisningen bliver der planlagt undersøgelser (blodprøver, scanninger), som skal udføres inden du møder til forundersøgelse i ambulatoriet. NB. Når du henvises til hospitalsbehandling, vil du blive henvist til et hospital inden for din egen bopælsregion. Du har imidlertid som udgangspunkt også mulighed for selv at vælge dit behandlingssted (frit sygehusvalg). Ønsker du at benytte det frie sygehusvalg, vil dit behandlingssted hjælpe dig med at blive viderehenvist til det ønskede behandlingssted.

Scanning


Vores forløbskoordinator kontakter dig og giver dig tider til blodprøvetagning, scanninger og en tid til forundersøgelse i vores ambulatorium. Du skal have foretaget en CT-scanning af lunger og bughule, som skal vurdere, om din kræftsygdom sidder i tarmen eller om der er tegn på spredning. Den kan i nogle tilfælde også vurdere, om der er andre forandringer/sygdomme, som kræver opmærksomhed inden din behandling. Du skal også have lavet en MR-scanning, som er med til at vurdere størrelsen og omfanget af kræftknuden i endetarmen. Begge scanninger er vigtige for at vi kan tilrettelægge den rette behandling til dig.

Multidiciplinær team konference (MDT)


Inden dit fremmøde i ambulatoriet gennemgår vi din scanning og vævsprøver på en fælles konference, hvor de eksperter (kirurger, onkologer, røntgenlæger, patologer) der er involveret i behandling af endetarmskræft deltager. Her laver vi en anbefaling til behandlingsplan, som indeholder at TEO kunne være en mulighed, og som senere skal drøftes med dig og dine nærmeste ved fremmødet i ambulatoriet.

Forundersøgelse i ambulatoriet


Ved første fremmøde i ambulatoriet vil du møde din behandlingsansvarlige læge, som vil undersøge dig med en kikkertundersøgelsen og ultralydsundersøgelse af endetarmen. Disse to undersøgelser er sammen med scanningerne og vævsprøverne grundlaget for vores anbefaling af behandling. Der vil oftest være et valg mellem flere muligheder, og det vigtigste er du bliver informeret om fordele og ulemper på en sådan måde, at vi sammen kan træffe beslutning om den bedste behandling for dig.

Samtidigt vil du blive spurgt til dit generelle helbred, hvilken medicin du tager og hvordan din fysiske form er i dagligdagen. Vi tilstræber du er færdigundersøgt og har en operationsdato inden du forlader ambulatoriet Ofte vil vi samme dag arrangere blodprøver og et møde med den anæstesilæge der skal bedøve dig.

Indlæggelse og forberedelse


Du skal møde på afdelingen om eftermiddagen/aftenen før eller om morgenen på operationsdagen. Inden operationen skal du barberes på maven samt have en indsprøjtning med blodfortyndende medicin, iføres støttestrømper for at mindske risikoen for blodpropper under og efter operationen og udrenses med et klyx. Du skal faste fra kl. 02 inden operationen. Du må gerne drikke vand, saft, æblejuice og the indtil kl. 6. På operationsdagen skal du drikke et glas saftevand kl. 05:45. Det er med til at øge dit velbefindende efter operationen. Efter kl. 6 må du ikke drikke mere. Du skal udrenses med et klyx ca. kl. 6 og du skal i bad, rense din navle grundigt og være klar fra kl. 7 til at blive kørt på operationsgangen. Du bliver hentet i sengen af en portør og kørt til operationsgangen, hvor din behandlingsansvarlige læge møder dig sammen med resten af operationsholdet.

Efter operationen


Efter operationen kommer du på vores opvågningsafsnit, indtil du er vågen og godt smertedækket. Under operationen er der anlagt et blærekateter gennem urinrøret til urinblæren. Dette fjernes på opvågningen eller umiddelbart efter du ankommer til sengeafdelingen, medmindre lægen har besluttet noget andet.
Når du vender tilbage til sengeafdelingen efter din operation, skal du ud af sengen som noget af det første. Vi hjælper dig de første gange, men forventer at du efterfølgende selv tager initiativ og tilbringer så meget tid som muligt ude af sengen, enten oppe i stol eller på gåture. Tidlig mobilisering har stor betydning, for at mindske risikoen for komplikationer som lungebetændelse og blodpropper. Det hjælper til bedre sårheling, til at få gang i maven og øger dit velvære. Du få rudleveret en såkaldt PEP-fløjte og bliver instrueret i vejrtrækningsøvelser. Dem skal du udføre flere gange om dagen og forebygger lungebetændelse. Du får ilt igennem en lille slange i næsen de første 1-2 døgn, når du ligger i sengen eller sidder oppe. Dette er med til, at fremme sårhelingen.
Det er vigtigt, at du siger til, hvis du oplever at have smerter. Vi bruger Paracetamol (Panodil) som fast smertebehandling, men du kan få stærkere smertestillende og kvalmestillende ved behov. Du skal medbringe din egen medicin ved indlæggelsen, men kun tage af den efter aftale med sygeplejerske.
For at få maven hurtigt i gang anbefaler vi, at du tygger tyggegummi flere gange om dagen. Du kan medbringe dit eget eller få det udleveret i afdelingen.
Forud for din operation er det vigtigt, at din ernæringstilstand er god og at du undgår at tabe dig. Derfor skal du have fokus på at spise varieret og sørge for at indtage tilstrækkeligt med kalorier og protein. Protein findes i bl.a. kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Du kan evt. supplere med proteindrikke fra apoteket. Vores sygeplejerske i ambulatoriet kan vejlede dig, med udgangspunkt i dit behov. Efter operationen anbefaler vi at du, så vidt muligt, spiser som du plejer og forsat har fokus på at indtage proteinrig kost og eventuelt supplere med proteindrik. Du kan opleve, at have nedsat appetit og det er da vigtigt, at spise mange små ernæringstætte måltider i løbet af dagen.

Udskrivelse


Langt de fleste bliver udskrevet dagen efter operationen. Efter din udskrivelse ringer vil til dig og følger op på, om alt er som det skal være. Du har også mulighed for at ringe til os frem til mikroskopisvaret, hvis du har spørgsmål eller hvis der opstår feber, smerter, opkast eller andet der gør dig utryg.
Du vil få en tid 14 dage senere til svar på vævsundersøgelserne samt opfølgning på hvordan du har det. Her vil vi sammen lægge en plan for den fremadrettede kontrol og evt. behandling.

Scroll til toppen