Akutte sygdomme

Blodigt opkast eller blødning fra endetarmen

Pludselig blodig opkast eller blødning fra endetarmen kan være en voldsom oplevelse for dig som patient. Under indlæggelsen vil vi finde og behandle årsagen til blødningen. Der vil oftest skulle laves en kikkertundersøgelse for at finde årsagen, enten

Gastroskopi ( Link til endoskopien)

En gastroskopi er en kikkertundersøgelse, hvor man med en tynd, bøjelig kikkert undersøger spiserør, mavesæk og tolvfingertarmen.

Koloskopi ( Link til endoskopien)

En koloskopi er en undersøgelse med en bøjelig kikkert, som føres gennem endetarmen og hele vejen gennem tyktarmen.

Yderligere information: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/symptomer/blodig-opkast-og-blodig-diarre/

Forventet indlæggelse: 2-4 dage


Pancreatitis ( betændelse i bugspytkirtlen)

Betændelse i bugspytkirtlen er en meget smertefuld tilstand.  Hyppigst bedres tilstanden over nogle dage, men i ca 5 % af tilfældende bliver det meget alvorligt, og kan kræve lang indlæggelse og behandling.

Omega

Vi har i marts 2017 opstartet et såkaldt OMEGA-koncept for at sikre, at du får den hurtigste og bedste behandling. Det har vi gjort fordi nogle akutte tilstande bliver farlige, hvis de ikke behandles hurtigt. Det kan bl.a. drejse sig om:

Tarmslyng (ileus) er en tilstnad, oftest I tyndtarmen, hvor passage er fortyknet enten pga. sammenvoksninger efter tidligere operationer eller pludseligt opstået drejning af blodkar til tarmen.

Tarm-iskæmi (Nedsat blodforsyning til tarmen) – blodforsyningen til dele af tarmen har pludseligt stoppet enten pga. åreforkalkning, en blodprop eller drejning af blodkarrene. Dette kan medføre svære smerter og risiko for at dele af tarmen dør.

Hul på mavesæk (”perforeret ulcus”) – opstår hos patienten, som gennem nogen tid har haft mavesår. Der vil løbe maveindhold ud i bughulen. Kraftige smerter

Hul på tarm (Organ-perforation), skyldes oftest divertikelsygdom – Se diverticulitis.

Forventet indlæggelse : 5-8 dage


Blindtarmsbetændelse

Blindtarmsbetændelse er en hyppig kirurgisk lidelse. Vi opererer ca 400 patienter om året hér i Køge for blindtarmsbetændelse . Er der bestyrket mistanke om, at du har blindtarmsbetændelse, skal du opereres .

Ca. 10 % af blindtarme med betændelse når at perforere før operation.

Forventet indlæggelse: 1-3 dage


Betændelse i udposninger på tarmen (”Divertikulitis”)

Udposninger på tyktarmen er en hyppig lidelse og bliver hyppígere med alderen. Faktisk vil ca 75 % af 75 årige have disse udposninger – men ofte uden de store gener til daglig.

I nogle tilfælde kan der gå alvorlig betændelse i disse udposninger. Dette kan normalt behandles med antibiotika, men i nogle tilfælde er det nødvendigt med akut operation. I svære tilfælde kan der gå hul på udposningen (hul på tarm).

Forventet indlæggelse: 1- 2 dage, ved operation: 3-4 dage.


Lidelser omkring endetarmen

Lidelser omkring endetarmen er hyppige.

De hyppigste lidelser er:

  • Byld mellem balderne (“Pilonidal cyste”):
  • Der kan opstå en byld mellem balderne over korsbenet. Kræver oftest akut operation.
  • Byld ved endetarmen ( ”perianal absces”) :
  • Bylder ved endetarmsåbningen stammer oftes fra betændelse i små kirtler omkring endetarmen, kræver oftes operation.
  • Hæmorride
  • Hæmoroider er udposninger i små blodkar i den nederste del af endetarmen. Kan medføre blødning fra tarmen.

Forventet indlæggelse: 1-2 dage


Brok

Mange brok kan behandles som planlagt operation. Sker der afklemning af brokket, kræver det akut operation.

Forventet indlæggelse 2-3 dage


Sammenklappet lunge ( ”Pneumothorax”)

Ved svære skader/slag mod brystkassen, f.eks i forbindelse med trafikuheld eller fald kan man risikere, at lungen klapper sammen.  Lungen kan også klappe sammen ” af sig selv”, hvis man har forandringer på lungen.  Behandlingen vil ofte være, at der lægges et plastikrør (”dræn”) ind i brystkassen. Dette foregår i lokalbedøvelse.  Herudover vil du få smertestillende behandling under indlæggelsen. Drænet kan normalt fjernes efter et par dage.

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/lunger/sygdomme/oevrige-lungesygdomme/punkteret-lunge-spontan-pneumothorax/

Forventet indlæggelse: 2-3 dage


Traumer

Har du ved et uheld fået skader på milt,lever eller andre organer i bughulen skal du indlægges på A2.  Der vil ved indlæggelsen blive lavet en CT-scanning.  Ud fra sværhedsgraden af skaden, vil der blive lagt et præcist behandlingsprogram for dig. I nogle tilfælde er det nødvendigt med akut, livreddende operation , og i andre tilfælde vil tæt observation være nok. ´

Miltskade:
En hyppig skade ved trafikuheld er skader på milten, som ligger højt i mavens venstre side. Mindre blødninger kan observeres, mens alvorlige blødninger kræver akut operation.

Forventet indlæggelse 5 dage.

Scroll til toppen