Afføringsinkontinens

​​Afføringsinkontinens er ufrivillig afgang af luft og/eller afføring. Inkontinens kan vise sig ved, at du har meget svært ved at holde på afføringen og har svært ved at nå ud på toilettet, eller at du har svært ved at mærke afføringstrang og risikerer uheld. Afføringsinkontinens er et tabubelagt område og kan være særdeles socialt og psykisk belastende. Afføringsinkontinens kan i langt de fleste tilfælde afhjælpes eller lindres ved enkelte midler. Manglende kontrol over afføringen kan skyldes:

  • Svagere bækkenmuskler og muskelkontrol
  • Skader på lukkemusklen efter fødsel eller anal-kirurgi
  • Kirurgiske indgreb hvor et stykke af tarmen er fjernet, f.eks. som følge af fjernelse af endetarmen (LINK:Senfølger efter tyk- og endetarmsoperation)
  • Patienter som har løs eller flydende afføring af forskellige årsager. Eksempelvis bivirkning til medicin eller irritabel tyktarm.
  • Skade på nerverne som går til endetarmen. Eksempelvis som følge af strålebehandling ved kræft i endetarmen eller langvarig sukkersyge
  • Forstoppelse, hvor eftervirkningen er flydende afføring som passere forstoppelsen

Kontakt din egen læge og bliv henvist til vurdering hos os.

Du vil blive tilbudt kikkertundersøgelser af tyktarmen inden du kommer til vores ambulatorie. Dette er for at undersøge udløsende årsag til inkontinens, som kræver anden behandling end nedenstående.

Patientskole

Alle kvinder vil blive ringet op med tilbud om deltagelse i en patientuddannelse, hvor du får viden og øvelser. Indholdet i uddannelsen består af tværfaglig undervisning, herunder viden om opbygningen og funktioner i tarmen og simple behandlingsmuligheder. En stor del af tilbuddet er også erfaringsudveksling blandt deltagerne og oplæg fra en tidligere patient med inkontinens, der tidligere har deltaget på patientuddannelsen.

Forundersøgelse i ambulatoriet

Ved første fremmøde i kirurgisk ambulatorium vil du møde en af vores specialiserede sygeplejersker, som vil undersøge dig samt påbegynde den konservative behandling.

Mange patienter kan desuden have glæde af bækkenbundstræning. Dette er gavnlig ved en svag bækkenbund eller hvis du har svært ved at slappe af i bækkenbunden. For bækkenbundstræning henvises du til en specialiseret fysioterapeut.

Konservativ behandling

Du vil blive tilbudt behandling med loppefrøskaller, som HUSK eller Sylliflor, som samler afføringen. Dette kan være gavnligt både, hvis du har tynd afføring eller er forstoppet.

Der kan stå noget afføring i din endetarm, som du har svært ved at tømme ud. Dette kan afhjælpes med stikpiller eller skylning af tarmen med vand.  Behandlingen udføres med både mini-skyl eller skylning med større mængder vand (transanal irrigation, TAI). Ved TAI oplæres du i at foretage behandlingen, så du selv kan udføre den hjemme. Oplæringen foregår i ambulatoriet.

Tværfaglig konference

Størstedelen af patienter har gavn af den konservative behandling. Hvis det ikke har tilstrækkelig effekt, vil du blive taget op til tværfaglig konference, hvor de eksperter (kirurger, medicinske læger, fysioterapeuter og sygeplejersker) der er involveret i behandlingen af inkontinens, deltager. Her vil vi lægge en strategi for, hvordan vi bedst kan hjælpe dig videre.

Gastromedicinsk behandling

Nogle patienter har meget tynd afføring/ diarre, trods fibertilskud og stoppende medicinsk. De vil blive tilbudt udredning hos vores specialister i medicinske tarmsygdommme for at udelukke en medicinsk sygdom som årsag til diarre.Alle kvinder vil blive ringet op med tilbud om deltagelse i en patientuddannelse, hvor du får viden og øvelser. Indholdet i uddannelsen består af tværfaglig undervisning, herunder viden om opbygningen og funktioner i tarmen og simple behandlingsmuligheder. En stor del af tilbuddet er også erfaringsudveksling blandt deltagerne og oplæg fra en tidligere patient med inkontinens, der tidligere har deltaget på patientuddannelsen.

Kirurgisk behandling

Ved svær afføringsinkontinens vil du få en tid hos en af de specialiserede kirurger. Her vil du blive vurderet om det kunne være gavnligt med kirurgisk indgreb afhængig af årsagen til din inkontinens.

Hvis du er ung og har en lukkemuskeldefekt, vil du blive tilbudt en rekonstruktion af den lukkemuskel.

Sakral Nerve Modulation er en behandlingsmulighed, hvor der indopereres en strømførende elektrode omkring nerverne til bækkenorganerne (pacemaker). Pacemakeren sender impulser til tarmens og lukkemusklens nerver. Dette giver en bedre fornemmelse af afføringstrang og -kontrol. Behandlingen fortages ofte i to stadier. Først indopereres en midlertidig elektrode. Hvis du har god effekt af denne, indopereres en permanent pacemaker.

Ved svære invaliderede symptomer, uden effekt af ovenstående behandlinger, vil en stomi være den bedste løsning. (LINK:Stomianlæggelse og tilbagelægning)

Scroll til toppen