Kræft i endetarmen (cancer recti)

Henvisning

Ved symptomer på kræft i endetarmen (som kan være synligt blod eller slim i afføringen, ændring i afføringens konsistens og hyppighed, vægttab og smerter) vil din egen læge typisk henvise dig til en koloskopi (kikkertundersøgelse af tyk- og endetarm) hos en praktiserende speciallæge eller på et hospital. Du kan også have afleveret en positiv screenings-test for blod i afføringen. I tilfælde af at der findes en knude i endetarmen, kan du altid blive henvist til vores afdeling, og vi overtager den videre udredning og behandling.

Når vores afdeling modtager en henvisning fra speciallægen/hospitalet, visiteres den af en ekspert i afdelingen. På baggrund af henvisningen bliver der planlagt undersøgelser (blodprøver, scanninger), som skal udføres inden du møder til forundersøgelse i ambulatoriet.

NB. Når du henvises til hospitalsbehandling, vil du blive henvist til et hospital inden for din egen bopælsregion. Du har imidlertid som udgangspunkt også mulighed for selv at vælge dit behandlingssted (frit sygehusvalg). Ønsker du at benytte det frie sygehusvalg, vil dit behandlingssted hjælpe dig med at blive viderehenvist til det ønskede behandlingssted.


Scanning

Vores forløbskoordinator kontakter dig og giver dig tider til blodprøvetagning, scanninger og en tid til forundersøgelse i vores ambulatorium. Du skal have foretaget en CT-scanning af lunger og bughule, som skal vurdere, om din kræftsygdom er begrænset til tarmen eller om der er tegn på spredning. Den kan i nogle tilfælde også vurdere, om der er andre forandringer/sygdomme, som kræver opmærksomhed inden din behandling. Du skal også have lavet en MR-scanning, som er med til at vurdere størrelsen og omfanget af kræftknuden i endetarmen. Begge scanninger er vigtige, for at vi kan tilrettelægge den rette behandling til dig.


Multidiciplinær team konference (MDT)

Inden dit fremmøde i ambulatoriet gennemgår vi dine scanninger og vævsprøver på en fælles konference, hvor de eksperter (kirurger, onkologer, røntgenlæger, patologer) der er involveret i behandling af endetarmskræft deltager. Her laver vi en anbefaling til behandlingsplan, som senere skal drøftes med dig og dine nærmeste ved fremmødet i ambulatoriet.


Forundersøgelse i ambulatoriet

Ved første fremmøde i ambulatoriet vil du møde din behandlingsansvarlige læge, som vil undersøge dig og informere dig om vores anbefaling af behandlingsmuligheder. Ved forundersøgelsen vil du blive mærket på og kigget op i endetarmen med henblik på at vurdere knudens nøjagtige placering, størrelse og bevægelighed. Denne undersøgelse har stor betydning for det endelige valg af behandling.

Samtidigt vil du blive spurgt til dit generelle helbred, hvilken medicin du tager, hvordan din fysiske form er i dagligdagen og hvilke ønsker, du kunne have til behandling. Resultaterne af alle dine undersøgelser sammenholdes med din helbredsundersøgelse og egne ønsker, og i fællesskab med dig og dine pårørende, bliver der lagt en plan for behandling, som gerne skulle blive den rigtige til dig. Inden du forlader ambulatoriet er der fastlagt en plan for dit behandlingsforløb.


Valg af behandling

Den endelige behandling afhænger af kræftknudens størrelse og placering i endetarmen, og om kræften har spredt sig. Behandlingen kan indebære operation, kemoterapi, strålebehandling eller en kombination af disse. For nogle patienter vurderer vi at der er brug for optimering af almentilstanden inden operation og her tilbyder vi et ca. 4 ugers forløb med fokus på ernæring, fysisk træning og optimering af følgesygdomme samt evt. blodmangel (LINK-Præhabilitering).

Ved operationen er målet at fjerne hele kræftknuden med omkringliggende blodkar og lymfeknuder. Dette indebærer en hel eller delvis fjernelse af endetarmen. Hvis lukkemusklen kan bevares ved operationen, kan operationen foretages, så afføringen efter operationen fortsat passerer den naturlige vej gennem endetarmsåbningen. Men det kan også være nødvendigt at lægge tarmen ud gennem maven til en pose – en stomi. Dette kan være en midlertidig stomi, men kan også blive en permanent løsning. Jo tættere kræften sidder på lukkemusklen, jo mere sandsynligt vil det være, at du får en permanent stomi ved operationen. Endeligt valg bliver truffet sammen med dig i ambulatoriet.

Ved meget små knuder kan vi i nogle tilfælde vælge at lave en operation, hvor vi skærer knuden ud af endetarmens væg. Dette forudsætter dog, at knuden er meget lille og opdaget på et meget tidligt stadie (LINK-TEO).

Nogle kræftknuder opdages først, når de er blevet så store, at de kan være vokset ind i omkringliggende organer og muskler. I disse tilfælde vil det være nødvendigt at gennemføre forbehandling med kemoterapi og/eller strålebehandling, for at få svulsten til at skrumpe, såkaldt neoadjuverende behandling (forbehandling). Dette vil øge chancen for, at man efter forbehandlingen kan fjerne knuden helt ved en senere operation, uden at efterlade kræftvæv, og nedsætte risikoen for at kræften kommer igen. Detaljer om behandlingen vil blive gennemgået ved besøget i ambulatoriet og vil blive uddybet, når du møder frem hos onkologerne, som varetager forbehandlingen.

I nogle tilfælde har kræftknuden spredt sig til andre organer i kroppen (f.eks. lever og lunge). I disse tilfælde vil vi i samarbejde med lunge- og leverkirurger afklare behandlingsmulighederne for netop dig og sammensætte et behandlingsforløb, der tager højde for hele sygdommens udbredelse. I sjældne tilfælde vil vi ikke kunne tilbyde en kurativ (helbredende) behandling, men alligevel tilbyde dig en livsforlængende behandling, som kan holde sygdommen nede og lindre de gener du måtte have (LINK-Palliativ (lindrende) behandling ved tarmkræft).

Hvis det er besluttet, at du ved operationen skal have en stomi (midlertidig eller permanent), skal du besøge vores stomisygeplejerske før operationen (LINK-Stomi: anlæggelse og tilbagelægning). Her vil du få information om stomitype, stomiplacering på din mave, stomibandager og vejledning i håndtering af stomi. Forberedelsen til stomi vil gøre det lettere for dig at håndtere stomien, når operationen er overstået.

Efter en operation med stomianlæggelse, vil stomisygeplejersken i efterforløbet følge dig med råd og vejledning, når du har brug for det.


Forberedelse og indlæggelsesforløb (ERAS)

Læs mere om ERAS (LINK-Operationsforberedelse og indlæggelsesforløb (ERAS))


Operation

Operationen for kræft i endetarmen foregår i fuld bedøvelse, og foretages næsten altid ved kikkertoperation. Gennem 4-6 små huller på maven indføres kikkertinstrumenter, som bruges til at løsne tarmen og lukke for blodkar. Mod slutningen af operationen, laves et lidt større snit på tværs over skambenet, hvor tarmen med kræften fjernes igennem. Afslutningsvis vil der blive anlagt stomi, eller hvis muligt vil der blive lavet en sammenkobling mellem de tilbageværende tarmender, så forbindelsen til lukkemusklen genetableres.

I tilfælde af at knudens placering indebærer at hele endetarmen og lukkemusklen fjernes, vil tarmen blive fjernet gennem åbningen, hvor lukkemusklen har siddet. Herved undgås snittet over skambenet.

Du vil som udgangspunkt følge det accelererede patientforløb efter kirurgi og det forventes at du kan spise og drikke almindeligt og gå en tur på gangen allerede på operationsdagen.

Der findes forskellige teknikker til kikkertoperation (laparoskopi). Både som robotassisteret laparoskopi, almindelig laparoskopi og transanal laparoskopi. Detaljer om disse vil du kunne oplyses om i ambulatoriet eller ved den kirurg, som opererer dig.

Ved meget små kræftknuder, kan operationen i sjældne tilfælde udføres gennem en  operationskikkert gennem endetarmsåbningen. Denne behandling foregår også i fuld bedøvelse. Knuden i endetarmen skæres ud af tarmen og hullet i tarmvæggen lukkes efterfølgende.


Udskrivelse

Når du i dagene efter operationen har fået det så godt, så du kan bevæge dig rundt, kan spise og drikke uden at kaste op, har funktion af tarmen (luft eller afføring), ikke har for ondt og er tryg ved din tilstand, vil vi udskrive dig fra afdelingen. Ofte kan det være 2-4 dage efter operationen, men hvis du har fået stomi, vil der som regel gå yderligere 2-3 dage. Du bliver dog først udskrevet, når vi i fællesskab vurderer, at det er trygt og sikkert for dig at komme hjem.

Ved udskrivelsen planlægges der tider til opfølgning med bl.a. telefonopringninger ved sygeplejerske, tid til svar på kræftens omfang og videre behandling hos den læge, der opererede dig. Hvis du har stomi, vil der også blive planlagt tid til opfølgning hos stomisygeplejerske. Du vil altid kunne kontakte afdelingen direkte per telefon efter udskrivelsen, hvis du skulle have spørgsmål, eller der er tilstødt uventede problemer.


Histologisvar og Rehabilitering

Ca. 14 dage efter operationen kommer du ind til en samtale med din behandlingsansvarlige læge, hvor du får svar på det der er fjernet ved operationen, kræftknudens omfang og endeligt sygdomsstadie.

Ved samtalen vil vi ud fra knudens kræftstadie, din tilstand og dine ønsker, sammen tage stilling til om du vil have gavn af en efterbehandling med forebyggende kemoterapi (adjuverende kemoterapi). Uanset om du skal have efterbehandling eller ej, vil du blive tilbudt opfølgning og kontrol hos os. Vanligvis med en CT-scanning og blodprøve 1 og 3 år efter operationen.

Nogle patienter har brug for et efterforløb i kommunen for at komme sig ovenpå operationen – rehabilitering. Det kan være såvel fysisk som psykisk. Denne vurdering vil blive gjort sammen med en sygeplejerske, som ringer dig op en måned efter operationen.


Adjuverende (forebyggende) kemoterapi

På baggrund af analysen af kræftknuden og kræftstadiet kan man give en vurdering af risikoen for at få tilbagefald af kræftsygdommen på et senere tidspunkt. Hos nogle patienter er denne risiko så høj, at forebyggende kemoterapi vil blive iværksat. Hvis vi sammen vurderer, at dette er nødvendigt, vil du blive henvist til onkologisk afdeling, som varetager behandlingen med kemoterapi. Denne behandling strækker sig over ca. ½ år, og når behandlingen er overstået, får du lavet en ny CT-scanning som kontrol. Hvis der ikke er tegn på tilbagefald, vil du blive tilbagehenvist til Kirurgisk afdeling med henblik på fortsat kontrol hos os.


Kontrol efter operationen

Du bliver fulgt til kontroller med CT-scanning og blodprøver 1 og 3 år efter operationen samt en kikkertundersøgelse hvert 5. år indtil du er fyldt 75 år. Individuelle kontrolprogrammer kan afvige fra dette på grund af særlige omstændigheder, og så vil du blive informeret specifikt om dette.

En stomi er en permanent løsning for nogle patienter, og for andre en midlertidig ting. Alle med en stomi har behov for råd og vejledning og vil blive tilknyttet vores stomiambulatorium.

Ved operation for kræft i endetarmen, kan der opstå blivende gener efter operationen så som vandladningsproblemer, afføringsændringer, rejsningsproblemer evt. impotens (erektil dysfunktion) og tilsvarende vil nogle kvinder opleve nedsat sexlyst, smerter ved samleje og tørhed i skeden. Disse senfølger og behandlingen af dem kan du læse mere om her (LINK-Senfølger efter tyk- og endetarmsoperation).

Vi anbefaler, at man tager kontakt til Kræftens Bekæmpelse, hvis man har brug for yderligere støtte, hjælp og vejledning, når man har haft kræft i endetarmen.

Scroll til toppen