Lyskebrok

Hvad er lyskebrok?

Lyskebrok er en udposning af bughulen gennem en svækkelse af bugvæggen i lyskeområdet. Brokket består af en broksæk, en udposning af bindevæv i lyskekanalen og viser sig som en bule, når du står op, hoster eller presser maven ud. Lyskebrok er meget hyppigere blandt mænd end hos kvinder.


Hvad er symptomerne på lyskebrok?

De fleste patienter har få eller ingen gener fra deres lyskebrok, men efterhånden kan brokket blive større og give tiltagende gener i form af smerter og ømhed.

Et lyskebrok kan indeholde tarm. I sjældne tilfælde kan den del af tarmen der ligger ude i brokket blive afklemt og hvis det ikke kan trykkes på plads, kaldes det et “indeklemt brok”. Dette er en alvorlig tilstand, der medfører kraftige smerter og ømhed, som kræver lægevurdering og ofte ender i en akut operation. Det ser ud til at kvinder har en højere risiko for indeklemning, hvorfor vi som udgangspunkt altid anbefaler kvinder at blive opereret uanset symptomer. Mænd uden betydelige gener behøver ikke nødvendigvis at blive opereret.


Hvordan diagnosticeres lyskebrok?

Diagnosticeringen af lyskebrok baseres på patientens sygehistorie og lægens undersøgelse af lyskeregionen. I tvivlstilfælde supplerer vi vores undersøgelse med enten ultralyd- eller CT-scanning.


Hvordan behandles lyskebrok?

Vi tilbyder operation til voksne. Børn med lyskebrok henvises til Holbæk.
Operationen udfører vi oftest i et af vores sammedagskirurgiske afsnit, enten i Køge eller Nykøbing Falster. Her møder man ind om morgenen og går hjem senere samme dag.

Hvis du har følgesygdomme eller andet der kræver operation på vores centrale operationsgang, vil du blive opereret i Køge.

Som udgangspunkt foregår alle operationer for lyskebrok ved hjælp af kikkertteknik. Gennem 3 huller i bugvæggen fjerner vi brokket og placerer et net af kunststof på indersiden af bugvæggen, for at forstærke området hvor brokket har været.
Er man tidligere opereret for lyskebrok med kikkert kirurgi, eller på anden måde ikke er egnet til kikkert kirurgi laves en åben operation. I dette tilfælde laves et snit over lyskebrokket og efter at brokket er skubbet på plads forstærker vi med et kunststof net for at undgå tilbagefald.

Både kikkert og åben operation for lyske brok er meget sikre operationer og har samme risiko for tilbagefald, men det ser ud til at kikkertkirurgi medfører færre smerter, og at man hurtigere kommer sig ovenpå operationen.
Kikkertkirurgi foregår altid i fuld bedøvelse. Åben operation tilbyder vi i sjældne tilfælde også i lokalbedøvelse.

Da risikoen forbundet ved lyskebrok operation er individuel, vil du blive informeret om dette når du møder til samtale med kirurgen forud for en evt. operation.


Standardforløb ved lyskebrok

Som patient med operationskrævende lyskebrok vil du blive gjort klar til operation i vores ambulatorium ved en forundersøgelse. Her vil du tale med lægen, sygeplejersken og narkoselægen og blive grundigt informeret om hele dit forløb.
Du skal møde på afsnittet på operationsdagen, hvor du vil blive gjort klar af vores personale.
Du vil blive udskrevet samme dag med en ”åben telefonkontakt” til afsnittet i 14 dage. Tråde eller klips skal fjernes hos din egen læge.
Der vil som regel ikke være nogen restriktioner ift mobilisering eller kostindtag efter operationen. Du vil modtage udførlig information, af afsnittets personale, omkring hvordan du skal forholde dig, inden du bliver udskrevet.

Alle vores operationer registreres i Dansk herniedatabase www.herniedatabasen.dk, så vi kan følge kvaliteten af vores arbejde.

Scroll til toppen